Nierzadko okazuje się, że w przypadku występowania wielu nieznacznych dolegliwości, takich jak chociażby przeziębienie, nie trzeba wcale wybierać się do apteki, ponieważ skuteczne w walce z nimi są specyfiki wykonane w domowych warunkach (jak tytułowy przepis babci na sok z czarnego bzu). Od lat sporym uznaniem cieszy się czarny bez. W takim razie jak zrobić sok z czarnego bzu?
Czarny bez to roślina, której szczególnie istotne są owoce. Jak potwierdzają badania, owe owoce są źródłem antyoksydantów, które niesamowicie wspomagają ludzki układ odpornościowy. To również dzięki przeciwutleniaczom posiadają ciemny kolor, podobnie jak inne owoce, na przykład aronii czy czarnej porzeczki.
Wspomniane antyoksydanty występujące w czarnym bzie to chociażby rutyna i kwercytyna. Posiadają przeciwzapalne działanie, a także chronią organizm przed reakcjami alergicznymi. Wzmacniają naczynia włosowate organizmu i zmniejszają krwawienie oraz siniaki.
Nie bez powodu uznaje się, że sok z czarnego bzu jest doskonałym lekarstwem w przypadku przeziębienia i grypy. Okazuje się bowiem, że stosowanie tej substancji może zmniejszyć o kilka dni czas trwania choroby, a także znacznie łagodzi jej przebieg. Ów sok jest także zalecany w celu zabezpieczenia się przed wystąpieniem powikłań pogrypowych, takich jak na przykład bakteryjne zapalenie płuc. Przy tym wszystkim jest substancją naturalną, dlatego stanowi świetną alternatywę dla stosowanych na rynku antybiotyków i innych leków, które mogą znacznie osłabić organizm.
Nie wiesz, jak zrobić sok z czarnego bzu? Przepis babci Ci w tym pomoże!
Przepis na sok z czarnego bzu jest wyjątkowo prosty, a receptura nie wymaga użycia trudno dostępnych składników. Czego potrzeba?
Sok z czarnego bzu. Przepis babci
- 1,5 szklanki owoców czarnego bzu,
- 2 łyżki startego korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka startego cynamonu celjońskiego (w przypadku braku dostępności skorzystaj z odmiany chińskiej),
- pół łyżeczki goździków (w proszku),
- 4 szklanki wody,
- 4 łyżki miodu.
Na samym początku umyj owoce czarnego bzu. Zadbaj o to, by korzystać wyłącznie z dojrzałych owoców. Później włóż je do garnka i dodaj resztę składników, wyłączając z tego miód. Gotuj wywar przez około dwa lub trzy kwadranse. Zdejmij garnek z kuchni i poczekaj, aż wystygnie. Wtedy przecedź wszystko przez sitko. Do uzyskanego soku dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, by po umieszczeniu substancji na przykład w słojach przechowywać je w lodówce. Ewentualnie poddaj owe słoiki pasteryzacji.
Gdzie zbierać czarny bez?
Najlepszym miesiącem na zbiór owoców jest wrzesień. Czarny bez można zazwyczaj spotkać na łąkach w okolicach lasu. Nierzadko można natknąć się na owe owoce na lokalnym ryneczku. Uznaje się, że powinno się unikać sztucznych upraw tej rośliny (czarny bez czasami może być pryskany chemicznymi środkami), a także zbiorów z miejsc bliskich drodze, po której poruszają się pojazdy spalinowe. Pamiętaj, że wcześniej możesz postarać się zrobić sok z kwiatów czarnego bzu, czyli w okolicach kwietnia.
Najnowsze informacje ze świata medycyny: https://www.termedia.pl/